BEL 1-1-2! ER WORDT EEN TALBOT-LAGO T150 C FIGONI-FALASCHI TEARDROP AFGESLACHT!

We hebben allemaal de sleeping beauties, barn finds en totaal verroeste, klassiekers voorbij zien komen, maar dit? Je zult je wel afvragen hoe het mogelijk is dat iemand zulke prachtige wagens als deze  met opzet verwoest! Een Talbot-Lago T150 C – of CSS – met een Figoni-Falaschi teardrop carrosserie, een schitterende Delahaye 135 M – of MS – met Saoutchick carrosserie en een Bugatti – waarschijnlijk een type 44 – die het duidelijk niet hebben overleefd. Vele andere bijzondere auto’s zijn op deze manier opgeofferd bij stockcar racing evenementen. Hadden ze maar geweten wat voor auto’s ze aan het vernielen waren… Helaas zijn er hierdoor voor ons vandaag de dag minder van deze zeer speciale Franse high-class klassiekers over.

http://crankhandleblog.nl

Vermoed wordt dat sommige van deze foto’s van 1958 zijn. Ze zijn waarschijnlijk allemaal in Frankrijk genomen, want in the VS zou toen al niemand met een Bugatti aan stockcar racing hebben deelgenomen. De foto’s van de Delahayes en de Talbot-Lago zijn zeker van een Franse stockcar race.

http://crankhandleblog.nl

De auto’s hebben vrijwel al hun glans verloren door ze tot stockcars om te bouwen, met of zonder beschermingskooi. Hierdoor is het soms moeilijk om het exacte type vast te stellen, alhoewel bij twee de carrosseriebouwer voor de hand ligt.

http://crankhandleblog.nl

Na wat onderzoek ontdekte ik dat stockcar racing een hilarische voorgeschiedenis heeft. Het blijkt dat de mensen die met dit bizarre spektakel begonnen zijn onvervalste nut heads waren. Dat is waarschijnlijk de reden waarom ze geen enkele scrupules hadden om deze waardevolle high-class wagens zo te molesteren.

Het stockcar race spektakel is in de VS in de Southern Appalachians ontstaan, waar ‘good old boys’ – zoals ze graag genoemd werden –  ladingen illegale moonshine in hun opgevoerde ‘34 Fords smokkelden. In hun pogingen om de mannen van de douane van zich af te schudden raceten ze zonder verlichting, via donkere, kronkelende en modderige weggetjes, met snelheden van meer dan 190 km/u! Maar het verhaal wordt nòg beter!

Deze nut heads, zoals ik ze graag noem, waren ook erg trots op hun wagens en daagden elkaar uit om aan te tonen wie de snelste wagen had, wat weer leidde tot weekend races op tracks bestaande uit weilanden en maisvelden.

Bill France richtte in 1948 de National Association for Stock Car Auto Racing (NASCAR) op, de meest vooraanstaande stock car race organisatie. Hij maakte een populair spektakel van deze opmerkelijke races door formele wedstrijden te organiseren. Vandaag de dag is stockcar racing een populair spektakel en de eigenaren van de wagens zijn nu vermogende mannen in plaats van wilde smokkelaars uit het Zuiden van de VS, die raceten om wat geld bij elkaar te sprokkelen voor brandstof.

http://crankhandleblog.nl

Wellicht dat deze arme gemartelde en geslachte schoonheden nu te vinden zijn in de hemel ; )

http://crankhandleblog.nl

http://crankhandleblog.nl

Geschreven door Rosemarijn Atalante Veenenbos

Een gedachte over “BEL 1-1-2! ER WORDT EEN TALBOT-LAGO T150 C FIGONI-FALASCHI TEARDROP AFGESLACHT!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s